A+
a-

Personu mobilitāte mācību nolūkos profesionālās izglītības sektorā Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000133629

Erasmus+ profesionālās izglītības sektora projekts personu mobilitātei mācību nolūkos akreditētām institūcijām ir izstrādāts pamatojoties uz Valsts SIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” Internacionalizācijas stratēģiju 2021. – 2026. gadam un Erasmus plānu.

Projekta galvenās tēmas ir:

  • Eiropas Savienības vērtībām atbilstošs skolas mikroklimats
  • 21 gadsimta prasmju klātbūtne izglītības procesā
  • Eiropas savienības valodu prasmes pedagogiem
  • Profesionālās izglītības kvalitāte

Projektā 64 dalībniekiem – ir paredzētas:

Darbiniekiem:

  • 3 darba vērošanas mobilitātes 
  • 1 mācību uzdevumu mobilitāte 
  • 3 kursu un apmācību 
  • 1 uzaicināts eksperts

Audzēkņiem:

  • 7 dalībniekiem profesiju konkursos
  • 28 dalībniekiem īstermiņa mobilitātē
  • 21 dalībniekiem ilgtermiņa (ErasmusPRO) mobilitātē

Projekta īstenošana tiks uzsākta 2023.gada 1.jūnijā


Turpinās mācību mobilitāte Lietuvā

Mūsu tehnikuma audzēkņu grupa no 3. aprīļa līdz 26. aprīlim atrodas Erasmus+ mobilitātē Lietuvā.

Mūsu jaunieši jau apskatījuši savas prakses vietas un jau sākuši strādāt, lai uzlabotu savas profesionālās prasmes! Šī pieredze ne tikai paplašina viņu redzesloku par Lietuvas kultūru un virtuvi, bet arī dod iespēju iegūt jaunas zināšanas un sadarbības prasmes starptautiskā vidē. Mēs esam lepni par mūsu jauniešu iniciatīvu un apņēmību attīstīt savu potenciālu!


Tenerifes labās prakses piemērs

Mūsu tehnikuma jaunieši marta vidū atgriezās no Tenerifes salas Spānijā, kur, Erasmus+ mobilitātes laikā, papildināja savas zināšanas mārketinga un komerczinību jomā. Mobilitāte tika īstenota projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros.  

Brīvajā laikā audzēkņi apskatīja ievērojamākos Tenerifes tūrisma objektus, peldējās, izbaudīja sauli, burvīgās dabas ainavas un okeānu, ka arī apmeklēja pasaulē vislabāk novērtēto akvaparku! 

Mobilitātes laikā jaunieši guva spilgtus iespaidus un vērtīgu pieredzi turpmākai dzīvei. Mobilitātes dalībnieki iesaka ikvienam mūsu tehnikuma audzēknim izmantot iespēju piedalīties šādā mobilitātē. 

Vairāk par mobilitāti un prakses vietu vari redzēt labās prakses video! 

Ja arī Tu vēlies gūt neaizmirstamu pieredzi un piedzīvojumus, piesakies kādā no Erasmus+ projekta mobilitātēm: www.rtrit.lv/projekti/erasmus/piesakies/ 


Labās prakses piemērs no Dānijas

No janvāra līdz februārim, piecu nedēļu garā Erasmus+ mobilitātē Dānijā, viesmīlības mācību programmas audzēkņi Renārs Mellups, Enija Lazdiņa, Valērija Mihejeva un Marta Īspētere papildināja savas teorētiskās un praktiskās zināšanas.

Mobilitātes laikā, audzēkņi apskatīja arī vietējo pilsētu Roskildi, skolas dienās mācījās teoriju un praktiski darbojās gan ar viesnīcu tīrīšanas aprīkojumu un līdzekļiem, gan palīdzēja virtuvē.

Brīvdienas jaunieši izmantoja lietderīgi - piedaloties dažādās aktivitātes, kā piemēram, peldbaseina un akvārija apmeklējumu Kopenhāgenā.

Mobilitātes galvenais uzdevums bija grupās izveidot detalizētu viesnīcas projektu, pēc kura jaunieši guva labas idejas un jaunu pieredzi.

Lai uzzinātu vairāk par viņu piedzīvojumu skaties video!

Ja arī Tu vēlies piedalīties Erasmus+ mobilitātē – spied https://www.rtrit.lv/projekti/erasmus/piesakies/

Mācību mobilitāte norisinājās Erasmus+ projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros.


Tenerifes labās prakses piemērs

Uz Tenerifi, Spānijā, pilnveidot savas digitālā mārketinga prasmes, devās vairāki RTRIT audzēkņi.

Audzēkņi izbaudīja salas piedāvātas atpūtas iespējas, lieliskos salas skatus un iepazinās ar jauniešiem no citām valstīm un iepazina jaunas  kultūras. Neizpalika arī mācības skolā, kur audzēkņus apmācīja jauki un atsaucīgi pasniedzēji, kas vienmēr palīdzēja ar labiem padomiem un ieteikumiem.

Jaunieši atzīst, ka labākā daļa bija praktiskie darbi, kuru laikā veidoja mācību uzņēmumus, prezentācijas un reklāmas video. Mobilitātes dalībnieki visiem iesaka izmantot šo iespēju un piedalīties starptautiskajās mācību mobilitātēs!

Vairāk par audzēkņu piedzīvoto skaties video

Ja arī Tev ir radusies interese par prakses mobilitāti- piesakies! https://www.rtrit.lv/projekti/erasmus/piesakies/ 

Mācību mobilitāte norisinājās Erasmus+  projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros.


Erasmus+ PRO mobilitāte Tenerifē

Saulainajā Tenerifē, Spānijā, no februāra līdz maijam, mūsu tehnikuma audzēkņi, topošie konditori un pavāri, pilnveido savas praktiskās prasmes Erasmus+ PRO mobilitātē, projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros.

Prakse ārzemēs ir lieliska iespēja ceļot, iegūt jaunus draugus un kolēģus, kā arī iepazīties ar vietējo kultūru, pilnveidot sevi un iemācīties daudz jauna. Šī ir iespēja arī mācīties plānot laiku, sastrādāties ar dažādu tautu cilvēkiem, uzlabot angļu valodas zināšanas, kas var noderēt nākotnes darba vietās.

Jaunieši ir sajūsmā par iespēju apgūt daudz jauna par spāņu kultūru gan dzīvē, gan virtuvē. Viņi ir priecīgi un pateicīgi par doto iespēju un noteikti iesaka arī citiem doties mobilitātēs!


Kūka "Ez'ītis"

9. oktobrī 2023. gadā, mūsu tehnikuma jaunieši aktīvi piedalījās Erasmus+ apmaiņas programmā, sadarbojoties ar topošajiem konditoriem un saņemot norādes no skolotājas Ligitas Šefere. Viņi izcēlās, gatavojot izcilu kūku ar nosaukumu "Ezītis."

Tehnikumā Consortium of hospitality and accommodation schools of Europe organizācijas partnerības ietvaros ir uzņemti pieci jaunieši no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā. Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā triju mēnešu ilgai praksei ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.


Praktiskās nodarbības Erasmus+ PRO audzēkņiem Latvijā

Šī gada 4. un 5.oktobrī Erasmus+ apmaiņas programmas jauniešiem skolotāja Līga Rugāja vadīja praktiskās nodarbības, kuru laikā tika cepta tradicionālā Toskānas kviešu miltu maize un septiņu dažādu veidu kēksiņi, kā piemēram, ar šokolādi, magonēm, citronu un lazdu riekstiem. Apmaiņas programmas jauniešiem gatavot konditorejas izstrādājumus palīdzēja arī mūsu topošie konditori.   

Tehnikums pie sevis ir uzņēmis piecus jauniešus no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā, CHASE organizācijas partnerības ietvaros.  

Savukārt, Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.  


CHASE jaunieši apmeklē Latvijas Nacionālo bibliotēku

Lai iepazītos ar Latvijas literāro mantojumu, vēsturi un kultūras nozīmi, jaunieši savas kultūrizglītības programmas ietvaros devās ekskursijā uz Latvijas Nacionālo bibliotēku.  

Lai pilnvērtīgi iepazītu Latvijas Nacionālo bibliotēku, ekskursijas laikā viņi tika iepazīstināti ar tās unikālo arhitektūru, plašo grāmatu krātuvi un modernajām digitālajām tehnoloģijām. Jaunieši varēja iepazīt e-grāmatu klāstu, piekļuvi tiešsaistes datubāzēm un citas digitālās resursu iespējas, kā arī uzzināt kā šīs tehnoloģijas atvieglo informācijas meklēšanu un piekļuvi literatūrai.  

Šī ekskursija ļāva jauniešiem pilnīgāk izprast Latvijas Nacionālās bibliotēkas nozīmi un tās būtisko lomu Latvijas kultūras un izglītības veidošanā, kā arī novērtēt Latvijas kultūras bagātību. 

Tehnikums pie sevis ir uzņēmis piecus jauniešus no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā, CHASE organizācijas partnerības ietvaros. Savukārt, Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.  


Apmaiņas jaunieši iepazīst Vidzemi

Saulainā piektdienas dienā Erasmus+ apmaiņas programmas jaunieši devās ekskursijā uz Vidzemi.  

Kā pirmais pieturas punkts tika izvēlēta Sigulda – viena no Latvijas skaistākajām pilsētām, lai iepazītos ar Latvijas kultūras un vēstures bagātību un baudītu skaisto dabu. Tika apmeklētas dažādas interesantas vietas, tostarp Siguldas Jaunā pils, Siguldas pils kvartāls, Siguldas evaņģēliski luteriskā baznīca, Livonijas Ordeņpils un Gūtmaņala, kas ir lielākā Baltijas ala un senākais tūrisma objekts Latvijā. Šīs apmeklējuma vietas ļāva jauniešiem iegūt dziļāku ieskatu Latvijas kultūrā un vēsturē un novērtēt šīs valsts dabas skaistumu. 

Tālāk jaunieši devās uz Cēsu novada Maizes māju, lai dotos latvisko sajūtu un garšu ceļojumā “No grauda līdz maizei”. Šāds ceļojums ļāva jauniešiem dziļāk iepazīt latvisku kultūru, tradīcijas un ēdienu gatavošanu, kā arī doties ceļojumā pa dažādām garšām un sajūtām. 

Katrs jaunietis no graudiem veidoja savu spēka zīmi. Šī aktivitāte palīdzēja jauniešiem saprast graudu nozīmi cilvēka dzīvē. Savukārt speķa pīrādziņu cepšana un kanēļmaizīšu gatavošana ļāva jauniešiem iepazīties ar latviešu virtuvi un iemācīties gatavot tradicionālus ēdienus. Baudot pašu izceptos pīrāgus un kanēļmaizītes, krēmzupas, saldskābmaizi, zaļumu sviestu un svaigu dārzeņu cienastu, jaunieši varēja pilnībā izjust latviskas garšas un piedzīvot kultūru caur ēdienu. 

Dziesmu dziedāšana ir svarīga daļa no kultūras izpratnes. Jaunieši varēja piedzīvot dažādu valstu mūziku un sajust starptautisko saikni, daloties ar katras valsts viņuprāt skaistākajām dziesmām. 

Kopā būšana sakoptā lauku sētā un piedalīšanās tradicionālajās aktivitātēs ļāva jauniešiem just tautas tradīciju spēku un izjust kopā būšanas prieku. 

Tehnikums pie sevis ir uzņēmis piecus jauniešus no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā, CHASE organizācijas partnerības ietvaros.  

Savukārt, Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.  


"Blēņas un pasakas" CHASE jauniešiem

Erasmus+ apmaiņas programmas jaunieši no Beļģijas, Itālijas, Francijas un Ukrainas piedalījās Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” kultūrizglītojošā izlaušanās spēlē “Blēņas un pasakas”. 

Šī izzinošā izlaušanās spēle veidota pēc escape room principa, kur jauniešiem bija jāveic dažādi savstarpēji saistītu uzdevumu virknējumi, kas attīsta caurviju prasmes – lasītprasmi, radošumu, sadarbību un līdzdalību. Izlaušanās spēles laikā jaunieši šos uzdevumus veica trīs izlaušanās istabās, kuras balstītas trīs Imanta Ziedoņa pasakās – Kroko un Dils, Pasaka par Pogu un Pasaka, kurā spēlējas, spēlējas, kamēr sāk spēlēt. 

Ar jautājumu un atbilžu spēli nodarbības ievaddaļā jaunieši papildināja zināšanas par Imanta Ziedoņa personību un daiļradi.  

Tehnikums pie sevis ir uzņēmis piecus jauniešus no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā, CHASE organizācijas partnerības ietvaros. Savukārt, Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.