A+
a-
ID20 vizīte Dauderu namu

Aktuāli

10.10.2022

ID20 vizīte Dauderu namu

28. septembrī grupa ID20 devās uz Latvijas Nacionālā vēstures muzeju Dauderu nodaļu, kurā kopīgi ar gidu apskatīja “Dauderu” nama labiekārtoto pagalmu, kā arī nama arhitektūru un interjeru. 

Mūsu ekskursija sākās gida pavadībā, kurā uzzinājām par alusdarītavas “Aldaris” turīgā Ādolfa fon Bingnera savrupmāju. Tas ir savdabīgs, no sarkaniem ķieģeļiem būvēts nams izteikta eklektisma stilā, iespaidojoties no vācu neoromantisma, ar tornīšiem un kolonām. Pēc 1. pasaules ka nams gadiem ilgi stāvēja neizmantots, līdz 1937. gadā tajā vērienīgi iekārtoja Kārļa Ulmaņa rezidenci. Iepazinām ievērojamā ainavu arhitekta Georga Kūfalta projektēto piemājas dārzu, kas priecēja ar ainaviskiem apstādījumiem, interesantu reljefu un dažādu sugu kokiem. 

Apskatījām mūsdienīgu ekspozīciju 1. stāvā, kurā uzzinājām par visiem tā vēstures posmiem no uzcelšanas brīža līdz mūsdienām. Pirmajā stāvā bija saglabājušies greznie neoklasicisma griesti un Latvijā ražotais grīdas parkets, kā arī apskatījām saglabājušās mēbeles, kā piemēram K. Ulmaņa kabineta orģinālo rakstāmgaldu uz kura tika iestrādāts Ulmaņa personīgais ģerbonis un trīs zvaigznes galda malā.  

Otrajā stāvā mūs gide izrādīja Gaida Graudiņa dāvinājumu Latvijai. 1989 gadā Trešās atmodas laikā kolekcionārs un mecenāts Gaidis Graudiņš uzdāvināja Latvijai savu trimdā, Vācijā vākto kolekciju – rotaslietas, adījumus, laikrakstus, grāmatas un citus tā laika vēstures priekšmetus. Jauniešiem bija iespēja novērtēt tā laika cilvēka radošumu un degsmi pret savu Valsti. Jauniešiem bija liels gandarījums par ekskursiju, kurā bija iespēja sajust kultūras mantojuma vēstījumu un iepazīt Latvijas laikā svarīgus notikumus.