A+
a-
31.maijā VIMP nodaļas konkursa „Mācies, zini, dari, vari, rādi!” uzvarētāji devās izzinošā ekskursijā uz Āraišu ezerpili

Aktuāli

11.06.2024

31.maijā VIMP nodaļas konkursa „Mācies, zini, dari, vari, rādi!” uzvarētāji devās izzinošā ekskursijā uz Āraišu ezerpili

Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka teritorijā aplūkojamā Āraišu ezerpils ir vienīgā 9. līdz 10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā. Parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabāto kultūrvēsturisko ainavu.

Vispirms notika izzinoša nodarbība “Ceļojums cauri laikmetiem – no aizvēstures līdz viduslaikiem”. Nodarbības laikā jaunieši gides pavadībā izstaigāja Āraišu ezerpils Arheoloģisko parku, kurā ir aplūkojamas akmens, bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas un ievērojamā Āraišu ezerpils jeb vēlā dzelzs laikmeta rekonstrukcija.  Jaunieši varēja iepazīties ar seno ēku konstrukcijām un cilvēku celtniecības prasmēm, iepazīt dabas resursu funkcionālo pielietojumu, kā arī aplūkot seno latgaļu jeb Āraišu ezerpiliešu izmantotos saimniecības un darba piederumus, kuru pielietojums aizsniedzas līdz pat 18./19. gadsimtam. 

Pēc nodarbības jauniešiem bija iespēja baudīt pusdienas seno ezerpiliešu gaumē - uz ugunskura vārītu miežu putraimu putru un ugunskurā ceptu maizīti, ko pagatavoja paši. 

Atpakaļceļā uz Rīgu aplūkojām arī Āraišu vējdzirnavas. Āraišu vējdzirnavas celtas 1852. gadā, kā Drabešu muižas dzirnavas. Pēc uzbūves tās ir holandiešu tipa vējdzirnavas, kādas Latvijas teritorijā celtas pie pilīm un muižām jau kopš 14. gadsimta. Līdz pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem šeit noritējusi aktīva graudu malšana. 1984. gadā Gaujas Nacionālais parks veica pilnīgu dzirnavu atjaunošanu – ieskaitot visus malšanai nepieciešamos mehānismus. Šodien šīs ir vienīgās vējdzirnavas Latvijā, kas ir darba kārtībā un varētu samalt graudus. Turpat atrodas meldera dzīvojamā māja un netālu arī Drabešu muižas atjaunotā ēka.

Paldies programmai "Latvijas Skolas somai" par interesanto dienu!