A+
a-
Lietotne "112 Latvija"

Aktuāli

28.02.2024

Lietotne "112 Latvija"

Lietotne "1 1 2 Latvija" ir bezmaksas mūsdienīga mobilā aplikācija (turpmāk tekstā - Lietotne), kas uzlabo iespēju iedzīvotājiem, it īpaši cilvēkiem ar dzirdes un runas problēmām, sazināties ar vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 1 1 2, kā arī saņemt un uzzināt informāciju, kas ir būtiska, lai sagatavotos iespējamam apdraudējumam un mazinātu negadījuma sekas.

Lietotnes priekšrocības:

  • sniedz iespēju piezvanīt vai nosūtīt īsziņu uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 1 1 2:

    • īsziņu nosūtīšanas iespēja veicina vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 1 1 2 pieejamību cilvēkiem ar runas un dzirdes traucējumiem un cilvēkiem, kuriem ir izsniegtas citu valstu mobilo sakaru operatoru SIM kartes;
    • zvanot vai sūtot īsziņu, izmantojot Lietotni, zvana vai īsziņas saņemšanas brīdī 1 1 2 dispečeri redz aptuvenu zvanītāja/ īsziņas sūtītāja atrašanās vietu. Tas sniedz iespēju operatīvāk sniegt palīdzību tad, kad iedzīvotājs nevar precīzi izstāstīt negadījuma vietu. Būtiski! Lai šī iespēja darbotos, viedierīcē obligāti ir jābūt ieslēgtai atrašanās vietas noteikšanas funkcijai;
  • sniedz zināšanas par pareizu rīcību apdraudējuma gadījumos un kā tiem sagatavoties;
  • informē par iespējamu apdraudējumu, piemēram, ekstremāli stipru karstumu.

Ārkārtas paziņojumi

Ārkārtas paziņojumi tiek nosūtīti apdraudējuma gadījumos, kad iedzīvotājiem ir jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā rīkoties vai prasa iedzīvotājiem rīkoties nekavējoties. Piemēram, gadījumos, kad ir izsludināts Sarkanais brīdinājums par ekstremālu karstumu, kad pastāv plūdu draudi un tamlīdzīgi.

Ārkārtas paziņojums uzrādās Lietotnes sākuma lapā.

Būtiski! Lai šī iespēja darbotos, ir jāļauj Lietotnei nosūtīt šos paziņojumus.

Kā iegūt Lietotni?

Lietotne ir piemērota lietošanai viedtālruņos ar iOS un Android operētājsistēmu.

To var lejupielādēt bez maksas Google Play un App Store.

Kā reģistrēties Lietotnē?

  1. Sameklē Lietotni Google Play vai App Store.

  2. Lejupielādē to savā viedierīcē.
  3. Izvēlies Lietotnes valodu - latviešu vai angļu.
  4. Viedierīcēm ar Android opertētājsistēmu visi Lietotnes paziņojumu logi reģistrēšanās laikā ir lasāmi latviešu valodā vai valodā, ko noteicis viedierīces lietotājs.
  5. Izlasi tās Lietošanas noteikumus / Terms of Use. Ja tiem piekrīti, tad apstiprini tos un lieto Lietotni. Ja Lietošanas noteikumiem nepiekrīti, tad izdzēs Lietotni.
  6. Pēc Lietošanas noteikumu apstiprināšanas viedierīcēm ar iOS opertētājsistēmu parādīsies paziņojuma logs "Allow "1 1 2 Latvija" to use your lacation?" ar izvēlnes iespējām "Allow Once", "Allow While Using App" un "Don't Allow". Tas nozīmē, ka Lietotne prasa atļauju piekļūt lietotāja atrašanās vietai. Ja izvēlas iespēju "Allow Once" jeb Vaicāt katru reizi, tad piekļuve atrašanās vietai tiks lūgta ikreiz, kad lietotājs atvērs Lietotni. Ja izvēlas iespēju "Allow While Using App" jeb Atļaut tikai Lietotnes izmantošanas laikā, tad Lietotnei būs piekļuve lietotāja atrašanās vietai katru reizi, kad lietotājs izmantos Lietotni. Ja izvēlas iespēju "Don't Allow" jeb Neatļaut, tad Lietotnei tiks liegta piekļuve lietotāja atrašanās vietai.
  7. Ievadi Lietotāja datus (vārds, uzvārds, dzimšanas datums). Ņem vērā! Tālruņa numurs ir jānorāda obligāti, pārējos laukus - pēc saviem ieskatiem. Ja Tev ir dzirdes/ runas traucējumi, vēlams to norādīt.
  8.  Apstiprini ievadītos datus.
  9. Tālruņiem ar iOS operētājsistēmu pēc datu saglabāšanas tik uzdots jautājums angļu valodā ""112 Latvija" Would Like to Send You Notifications" jeb tiks lūgta atļauja Lietotnei nosūtīt paziņojumus/ brīdinājumus ar izvēlnes iespējām "Don't Allow" un "Allow". Ja izvēlas iespēju "Don't Allow" jeb Neatļaut, tad no Lietotnes netiks saņemti paziņojumi/ brīdinājumi. Ja izvēlas iespēju "Allow" jeb Atļaut, tad Lietotne varēs tās lietotājam nosūtīt paziņojumus/ brīdinājumus.

Atceries!

  • Katrs reģistrētais lietotājs ir atbildīgs par visām darbībām, kas veiktas, izmantojot viņa profilu.

  • Visa profila informācija glabājas lietotāja sakaru viedierīcē.
  • Personīgie dati un atrašanās vieta nepieciešamības gadījumā var tikt nodota operatīvajiem dienestiem.
  • Lai gan šī ir bezmaksas Lietotne, to lietojot, Tavs mobilo sakaru operators var piemērot maksu par patērēto mobilā interneta apjomu, saskaņā ar viņa noteiktajām izmaksām.

Lietotnes apraksts

  • Uzspiežot uz sarkanās pogas, kur redzama balta tālruņa klausule un cipari 1 1 2, varēs veikt zvanu uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru.

  • Uzspiežot uz sarkanās pogas, kur redzams balts īsziņas simbols un teksts SMS 1 1 2, tiks sniegta iespēja soli pa solim izvēlēties starp piedāvātajiem variantiem un, norādot nepeiciešamo informāciju, nosūtīt operatīvajiem dienestiem strukturētu informāciju par negadījumu un nepieciešamo palīdzību.
  • Sadaļā "Drošības padomi" var atrast noderīgu informāciju par pareizu rīcību konkrētu apdraudējumu gadījumos.
  • Sadaļā "Aktualitātes" var atrast jaunāko operatīvo dienestu informāciju.
  • Uzspiežot uz ikonas "Mājiņa", ir iespēja atgriezties Lietotnes sākuma lapā.
  • Uzspiežot uz ikonas "Lietotāja profils", ir iespēja apskatīt savus profila datus un nepieciešamības gadījumā tos labot, kā arī apskatīt un labot paziņojumu iestatījumus un izlasīt Lietotnes Lietošanas noteikumus.
  • Lietotnei ir izstrādāta Privātuma politika / Privacy Policy.

Atbalsts

Ja, izmantojot Lietotni, tiek konstatētas tehniskas vai cita veida problēmas, kā arī rodas jautājumi par Lietotnes izmantošanu, ir jāsazinās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, rakstot prese@vugd.gov.lv.