A+
a-
Preiļu RTRIT jaunieši jau gandrīz mēnesi atrodas praksē Francijā

Aktuāli

16.10.2018

Preiļu RTRIT jaunieši jau gandrīz mēnesi atrodas praksē Francijā

Projekts "Profesionālo prasmju veidošana Nr. 2018-1-LV01-KA116-046827" ir otrais Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (RTRIT) pieteiktais projekts ar Erasmus+ VET mobilitātes hartu.

Projektā uzsvars tiks likts uz profesiju  dažādību, atšķirīgajiem prasmju līmeņiem pirmajā līdz 4.kursā, to pilnveidošanu atbilstošās mobilitātēs, kā arī vērtēšanu pēc ECVET un mācību rezultātu atzīšanu RTRIT.
Kopējais izglītojamo skaits šajā projektā ir plānots saskaņā ar mobilitātes hartā paredzēto, tas sastāda ~5% no kopējā izglītojamo skaita. Dalībnieku iesaiste ir plānota attiecīgi izglītojamo skaitam konkrētajās nodaļās - 37 ēdināšanas pakalpojumu specialitātēs, 20 viesmīlības, 17 modes, stila un skaistumkopšanas, 14 tūrisma un komercdarbības, 5 pārtikas ražošanas un 4 interjera dizaina un apdares darbu jomās. Mobilitātes ilgums un laiks ir izvēlēts atbilstoši izglītojamā mācību gadam, mācību programmai, un tiek saskaņots ar mācību procesa grafiku RTRIT, gan arī ņemot vērā uzņemošās puses iespējas organizēt augstas kvalitātes mācību un prakses norisi.
Šobrīd Preiļu RTRIT jaunieši jau gandrīz mēnesi atrodas praksē Francijā un ir gatavi padalīties savos iespaidos.

Šeit mēs esam gandrīz jau mēnesi. Pa šo laiku mēs esam iemācījušies un sapratuši daudzas lietas. Mēs esam uzzinājuši Francijas virtuves kultūru, daudzus vārdus franču valodā un franču dzīvesveidu.
Mēs strādājam jau no pašas pirmās dienas kopš esam Francijā, strādājam kompānijā "Leztroy". Kompānija visu gatavo ļoti lielos daudzumos, dienā sagatavo ~7000 ēdienus. Ēdieni tiek gatavoti bērnudārziem, skolām un citām iestādēm.
Katru dienu mūsu darbadiena sākas plkst. 05.30, tad mēs dodamies uz autobusu un ejam uz darbu, mūsu darbs beidzas plkst. 14.30. Strādāt šajā kompānijā ir grūti, jo šeit ir jācilā ļoti lieli smagumi un daži darbi ir diezgan grūti. Jāstrādā ir gan aukstajā, gan karstajā cehā. Aukstajā cehā temperatūra ir diezgan zema un tādēļ tur ir ļoti auksti strādāt. Mums ir jāmazgā augļi lielos daudzumos, jāsver produkti priekš tālākas gatavošanas, jālej mērces plastmasas iepakojumos, jāsver ēdieni priekš sapakošanas un daudz kas cits. 
Nedēļas nogalēs mēs braucam ekskursijās, piemēram, uz kalniem un apkārtējām pilsētām. Mums šeit patīk tas, ka visapkārt ir kalni. Mums ir prieks, ka esam tikuši ar šo mēnesi galā. 
Paldies Erasmus+ projektam par iespēju apskatīties to, kā šeit dzīvo cilvēki un kā ēdiens tiek gatavots Francijā.
Bijām prezentējuši skolēniem La Roche Sur Foron skolā, vajadzēs prezentēt arī Reigner skolā.

Erasmus+ PRO mobilitātes 3. un 4. kursu audzēkņiem attiecīgi mācību un kvalifikācijas prakses programmas apgūšanai. CHASE organizācijā skolas ir savstarpēji vienojušās par izglītojamo apmaiņu projektos, īstenojamās mobilitātes programmas kvalitātes prasībām un ir izstrādāta prakšu vērtēšana ēdināšanas un viesmīlības praksēm, kas ir pilnībā integrējama izglītības sistēmās, kas darbojas ar ECVET. Šī projekta ietvaros īstenotās mobilitātes tiks vērtētas pēc jaunizstrādātās sistēmas.