A+
a-
UNESCO jaunumi

Aktuāli

05.10.2023

UNESCO jaunumi

Metodiskais materiāls jauniešu kultūrpratības veicināšanai

Lai ļautu pilnveidot kultūrpratību un lai dotu prasmes ne tikai atrast informāciju par kultūru, bet arī kļūt par lietpratīgiem kultūras vērtību radītājiem, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Daugavpils Universitāti un Izglītības iniciatīvu centru ir radījusi ceļvedi – metodisku materiālu, kas skolotājiem kopā ar jauniešiem palīdzēs raudzīties pasaulē ar dziļāku izpratni par kultūru daudzveidības lomu tajā.

Aicinām ielūkoties šai ceļvedī un paraudzīties uz pasauli ar pateicību tiem skolotājiem, kuri iemāca vienu no svarīgākajām prasmēm pasaulē - prasmi sadzīvot.

Metodiskais materiāls pieejams šeit: 

https://www.unesco.lv/lv/media/1206/download?attachment


Pasaules lielākā mācību stunda

Līdz 17. novembrim aicinām jūs iesaistīties izglītības akcijā “Pasaules lielākā mācību stunda”, kas šogad rosina izvērtēt paveikto globālo mērķu sasniegšanā un apgūt datpratību.

2023. gadā ir pagājusi puse no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai atvēlētā laika, kas ir iezīmēts ar 2030. gadu. Izmantojot sporta terminoloģiju, ir pienācis “puslaiks”, kurā izvērtēt līdz šim paveikto ceļā uz globālo mērķu sasniegšanu. Šogad akcijā izglītības iestādes var iesaistīties īstenojot divas mācību stundas. Mācību stunda “Puslaika apspriede” aicina skolēnus sagatavot stratēģiju un rīcības plānu, lai sasniegtu ilgtspējīgas attīstības mērķus, savukārt stunda “Kļūsti par faktu meistaru!” pēc “puslaikā” pārrunātā, aicina skolēniem spert nākamo soli un kļūt par faktu meistariem, kuri izmanto informāciju, lai īstenotu pārmaiņas. 

Lai piedalītos starptautiskajā izglītības akcijā “Pasaules lielākā mācību stunda”, ikviens skolotājs ir aicināts kopīgi ar skolēniem īstenot vienu vai abas no šī gada mācību stundām un dalīties ar foto vai video materiālu Facebook platformā, pievienojot atzīmes @PasaulesStunda#PasaulesStunda un #imaginewinning. Lai neviena stunda nepaliktu nepamanīta, lūdzam informēt UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju par tās norisi, rakstot uz e-pasta adresi programmas@unesco.lv un atsūtot saiti uz sociālo tīklu ierakstu.

Stundu plāni pieejami šeit: https://www.unesco.lv/lv/pasaules-lielaka-macibu-stunda

Plašāka informācija par akciju atrodama starptautiskajā vietnē: http://worldslargestlesson.globalgoals.org.


UNESCO nedēļa 2023 "No paaudzes paaudzē"

No 14.-21. oktobrim notiks UNESCO nedēļa 2023 "No paaudzes paaudzē", kas veltīta UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 20. gadadienai. Šīs nedēļas laikā sociālo tīklu platformās, galvenokārt UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Facebook lapā, tiks publicēti dažādi materiāli saistībā ar Konvenciju un nemateriālā kultūras mantojuma sarakstiem pasaules un Latvijas mērogā.

Savukārt ikviens interesents ir aicināts 20. oktobra plkst. 20.00 piedalīties tiešsaistes erudīcijas spēlē “UNESCO viktorīna”. Spēli organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un erudīcijas spēļu rīkotājs “Lielā viktorīna”.  

Informācija atrodama par pieteikšanos un norisi atrodama šeit: https://www.unesco.lv/lv/jaunums/aicinam-piedalities-tiessaistes-erudicijas-spele-par-nematerialo-kulturas-mantojumu 

Informācija par nedēļas programmu atrodama šeit: https://www.unesco.lv/lv/jaunums/unesco-nedela-2023-aicina-izzinat-nematerialo-kulturas-mantojumu.


UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu konference “Kultūrpratība sadarbībai: kopīgas valodas meklējumos”

Atzīmējot UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 20. gadadienu un ANO Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi, aicinām Jūs uz UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu konferenci  “Kultūrpratība sadarbībai: kopīgas valodas meklējumos”.

Konferences priekšlasījumos meklēsim atbildes uz dažādiem ar nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu saistītiem jautājumiem, tai skaitā, kā kultūrpratība palīdz iekļauties sabiedrībā un var palīdzēt kopienas attīstībā un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Konference norisināsies 2023. gada 19. oktobrī Siguldas novada kultūras centrā “Siguldas devons” no plkst. 11.00 – 17.00.

Lūgums reģistrēties dalībai konferencē līdz 12. oktobrim: https://ej.uz/unescovaloda


Projekts “Dabas uzņēmēji” aicina pedagogus pievērsties biomimikrijai

Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekts “Dabas uzņēmēji”, kas aicina skolēnus apgūt un izmantot biomimikriju savos projektos, ir izstrādājis jaunus materiālus skolotājiem, kas saistīti ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Materiāli veicina starpdisciplināru mācīšanos dabaszinātņu, sociālo zinātņu, dizaina un tehnoloģiju mācību jomās.

Vairāk par projektu šeit: https://natent.eu/lv


Skolotāji aicināti pieteikties EIT FOOD Educators padomes grupai

Līdz 27. oktobrim skolotāji aicināti pieteikties EIT Food Educators padomes grupai. Izglītības konsultatīvā padome veidota, lai atbalstītu tās darbu, veidojot centrālo punktu kapacitātes palielināšanai un augsta līmeņa mācību materiālu izveidei skolotājiem visā Eiropā. 

Vairāk par pieteikšanos un atlasi šeit: https://www.eitfood.eu/open-calls/foodeducators-teachers-board-selection