A+
a-
Kā atpazīt vai pusaudzis cieš no mobinga?

Aktuāli

13.11.2023

Kā atpazīt vai pusaudzis cieš no mobinga?

Mobings jeb ņirgāšanās var norisināties ne tikai izglītības iestādē , bet digitālajās platformās, tāpēc jo svarīgāk ir regulāri sarunāties ar savu atvasi un reaģēt, ja pamanāt viņu uzvedībā ko neparastu. Apkopotas raksturīgākās pazīmes, kas var liecināt, ka Jūsu dēls/meita cieš no mobinga.

Būtiski saprast, ka nav viena veida, kā pateikt, vai Jūsu dēls/meita tiek iebiedēts vai kā citādi iesaistīts mobinga situācijās. Tas, kā audzēknis reaģēs uz mobingu, būs atkarīgs no tā, cik nopietna ir iebiedēšana, kā arī no personības. Tālāk rakstā minētās pazīmes ne vienmēr nozīmēs, ka konkrētās izmaiņas saistītas ar mobingu, taču tās noteikti var liecināt par kādām problēmām, ko būtiski risināt.

Izmaiņas uzvedībā

Audzēknim nereti var būt mainīgs garastāvoklis, it īpaši, ja runājam par pusaudža vecumu, jo tā ir daļa no normālas attīstības, taču, ja Jūsu pusaudzis šķiet neparasti nemierīgs, nervozs, satraukts, nelaimīgs, nomākts, raudulīgs, dusmīgs, noslēgts vai noslēpumains, tas var liecināt par nopietniem riskiem. Šīs izmaiņas viņu uzvedībā varētu būt pamanāmākas nedēļas nogalēs vai tuvojoties brīvdienu noslēgumam, kad jāatgriežas skolā.

Negribu iet uz skolu !

Nevēlēšanās doties uz skolu vai kādu no ārpus klases pulciņiem var liecināt, ka tur notiekošais pusaudzim nav patīkams un rada bailes. Tāpat, ja sarunā ar skolotāju vai savu atvasi uzzināt, ka pusdienu pārtraukumā, starpbrīžos un pēc stundām visbiežāk laiku pavada viens/a un nekontaktējas ar grupas biedriem, būtu svarīgi noskaidrot, kāpēc šāda situācija notikusi.

Apetītes zudums

Pusaudzis sācis mazāk ēst vai neēd pavisam, atrodot aizvien jaunus aizbildinājumus ēstgribas trūkumam. Sācis pat atteikties no saviem mīļākajiem ēdieniem un neizrāda prieku par kopīgām maltītēm.

Miega traucējumi

Grūtības aizmigt. Pamošanās vairākkārtīgi nakts laikā. Miega traucējumi var būt arī tiem, kuri mobinga situācijās ir pāridarītāji.

Neizskaidrojami zilumi un traumas

Mobings var norisināties dažādos veidos - fiziski, verbāli, slēpti un ar dažādu intrigu palīdzību, kā arī kibermobings sociālajos medijos. Visredzamākais ir fiziskais mobings, kad pamanām uz ķermeņa zilumus vai rētas, kas tiek slēptas. Tāpat arī neizskaidrojami pazudušas vai saplīsušas mantas vai drēbes ne vienmēr nozīmē, ka pie vainas būs Jūsu meitas/dēla neuzmanība. Mēģinietmierīgi uzrunāt savu atvasi un atbalstīt, lai atklātu patiesos apstākļus.

Veselības problēmas

Nereti mobingā cietušos piemeklē neizskaidrojamas galvassāpes vai vēdersāpes, taču šādā gadījumā uzreiz nevajadzētu pieņemt, ka pie vainas ir attiecības skolā vai kādā pulciņā. Pie minētajām pazīmēm būtiski sākotnēji vērsties pie ārsta, lai izslēgtu veselības problēmas.

Arī pāridarītājam jāpalīdz

Visbiežāk mobinga situācijās runājam par atbalstu cietušajiem, taču būtiski ir atpazīt arī pāridarītājus un palīdzēt viņiem izprast situācijas nopietnību. Ja pusaudzis ir pāridarītājs, tas var veicināt nopietnus izaicinājumus viņa nākotnē, kad konflikta risināšanas prasmes un savas emocijas kontrolēt būs vēl grūtāk. Ja savas atvases uzvedībā novērojat agresivitāti pret vienaudžiem, izsmejošu attieksmi pret atšķirīgajiem, problēmas kontrolēt savas emocijas vai pozitīvu attieksmi pret vardarbību, šāda veida pārākumu un līderību nevajadzētu uzslavēt, bet gan skaidrot situācijas nopietnību, kā arī konkrētās rīcības seku nopietnību.

Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm, būtiski ir reaģēt - izrunājaties ar pusaudzi, pārrunājat savu uztraukumu ar pedagogiem/ grupas audzinātāju, atbalsta personālu skolā vai konsultējaties ar savu ģimenes ārstu vai citu veselības aprūpes speciālistu. Nekad nevajadzētu bērniem/pusaudžiem ļaut pašiem tikt galā ar mobinga situācijām, jo tās var nopietni kaitēt viņa pārliecībai un veselībai gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Neskatoties uz to, vai Jūsu atvase ir cietušā vai pāridarītāja lomā, ir svarīgi, lai Jūs kā vecāks pēc iespējas ātrāk palīdzētu rast risinājumu, lai pārtrauktu mobingu.

Sagatavoja:   Izglītības un skolu psiholoģe    Sarmīte Bērziņa