A+
a-
Apmaiņas jaunieši iepazīst Vidzemi

AEHT (Eiropas tūrisma un viesmīlības skolu asociācija) ir starptautiska nevalstiska organizācija, kurai Eiropas Komisijā ir konsultatīvs statuss.

Asociācijas primārais mērķis ir veicināt Eiropas dimensiju tūrisma un viesmīlības skolās. Sadarbība tiek īstenota, attīstot komunikāciju starp profesionālās izglītības iestādēm, izplatot informāciju par aktualitātēm un inovācijām tūrisma un viesmīlības nozarēs, apkopojot un izplatot labās prakses piemērus, īstenojot pedagogu un audzēkņu pieredzes un prakses projektus, izplatot jaunus mācību metodiskos materiālus un mācību metodes, organizējot starptautiskos profesiju konkursus, tematiskus pasākumus un seminārus attīstot sadarbību starp izglītības iestādēm un nozaru darba tirgu.

AEHT ir dibināta 1988. gadā un šobrīd tās biedru skaits pārsniedz 400 iestādes no 40 pasaules valstīm. AEHT darbību koordinē valde, kuru veido nacionālie pārstāvji no katras dalībvalsts. Latviju organizācijā pārstāv Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma valdes locekle-direktore Ilze Ločmane.

Sīkāka informācija: http://www.aeht.eu/en/


CHASE (Eiropas viesnīcu un viesmīlības skolu apvienība) ir nevalstiska organizācija, kuru veido profesionālās izglītības iestādes. Organizācijas primārais mērķis ir īstenot kvalitatīvas audzēkņu ilgtermiņa mobilitātes Erasmus+ programmas projektu ietvaros.

CHASE ir dibināta 1990. gadā un apvieno 19 profesionālās izglītības iestādes no dažādām Eiropas valstīm. CHASE darbību koordinē valde, kuras priekšsēdētāja ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne.

Sīkāka informācija: http://www.chaseeducation.org/


Aktuāli

01.10.2023

Apmaiņas jaunieši iepazīst Vidzemi

Saulainā piektdienas dienā Erasmus+ apmaiņas programmas jaunieši devās ekskursijā uz Vidzemi.  

Kā pirmais pieturas punkts tika izvēlēta Sigulda – viena no Latvijas skaistākajām pilsētām, lai iepazītos ar Latvijas kultūras un vēstures bagātību un baudītu skaisto dabu. Tika apmeklētas dažādas interesantas vietas, tostarp Siguldas Jaunā pils, Siguldas pils kvartāls, Siguldas evaņģēliski luteriskā baznīca, Livonijas Ordeņpils un Gūtmaņala, kas ir lielākā Baltijas ala un senākais tūrisma objekts Latvijā. Šīs apmeklējuma vietas ļāva jauniešiem iegūt dziļāku ieskatu Latvijas kultūrā un vēsturē un novērtēt šīs valsts dabas skaistumu. 

Tālāk jaunieši devās uz Cēsu novada Maizes māju, lai dotos latvisko sajūtu un garšu ceļojumā “No grauda līdz maizei”. Šāds ceļojums ļāva jauniešiem dziļāk iepazīt latvisku kultūru, tradīcijas un ēdienu gatavošanu, kā arī doties ceļojumā pa dažādām garšām un sajūtām. 

Katrs jaunietis no graudiem veidoja savu spēka zīmi. Šī aktivitāte palīdzēja jauniešiem saprast graudu nozīmi cilvēka dzīvē. Savukārt speķa pīrādziņu cepšana un kanēļmaizīšu gatavošana ļāva jauniešiem iepazīties ar latviešu virtuvi un iemācīties gatavot tradicionālus ēdienus. Baudot pašu izceptos pīrāgus un kanēļmaizītes, krēmzupas, saldskābmaizi, zaļumu sviestu un svaigu dārzeņu cienastu, jaunieši varēja pilnībā izjust latviskas garšas un piedzīvot kultūru caur ēdienu. 

Dziesmu dziedāšana ir svarīga daļa no kultūras izpratnes. Jaunieši varēja piedzīvot dažādu valstu mūziku un sajust starptautisko saikni, daloties ar katras valsts viņuprāt skaistākajām dziesmām. 

Kopā būšana sakoptā lauku sētā un piedalīšanās tradicionālajās aktivitātēs ļāva jauniešiem just tautas tradīciju spēku un izjust kopā būšanas prieku. 

Tehnikums pie sevis ir uzņēmis piecus jauniešus no Beļģijas, Itālijas un Francijas piecu mēnešu ilgai praksei Latvijā, CHASE organizācijas partnerības ietvaros.  

Savukārt, Erasmus+ programmas projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000133629 ietvaros tehnikumā ir uzņemti 9 jaunieši no Ukrainas.